Expositie

Expositie
Troosten & verstoren

01 juli t/m 01 november 2022 in de Jacobikerk in het centrum van Utrecht.

Troosten en verstoren 

De hoop van jongeren en ouderen, de angsten van de werkende klasse en de bezorgdheid van de elite, de gebroken harten van moeders en kinderlozen, de kleine en de grote mensen. Iedereen krijgt een stem in de psalmen. Alle emoties van het menselijke spectrum komen langs. Het liedboek van de kerk is al 2000 jaar een inspiratie voor veel zangers en kunstenaars. Illustrator en muzikant Jedi Noordegraaf raakte ook in de ban van deze poëzie en verbeelde de psalmen in illustraties. 

Noordegraaf groeide op zonder psalmen maar kwam er mee in aanraking via de kloosterretraites die hij jaarlijks onderneemt. ‘Ik merk dat deze vorm mij een stuk rust in mijn leven geeft, waaruit ik kan leven en werken’. Hij begon de beelden die hij bij de psalmen kreeg te tekenen en ontdekte hoe ze een spiegel kunnen zijn voor de menselijke ziel. Noordegraaf spreekt graag over ‘Visio Divina’, een visuele variant van Lectio Divina: vanuit de stilte kijken naar een afbeelding en door te reflecteren, te antwoorden en te rusten misschien iets ontdekken dat boven je eigen individuele ervaring uitstijgt. 

Jedi Noordegraaf (1976, Den Haag) is een illustrator uit Ede. Hij studeerde in 2004 af als architect (genomineerd voor de Roos Geesinkprijs) aan de Artez Academie van Bouwkunst in Arnhem. Hij werkte daarna als architect, vormgever, muzikant en illustrator. In 2009 richtte hij Studio Vandaar op. 

Via Jacobi

Expositie Troosten & Verstoren

Interview met het Belgische Kerknet

Interview